a a

Hoe ontstaat het?

Als een zwangere vrouw alcohol drinkt, kan schade ontstaan aan cellen en weefsels van het ongeboren kind. De plek en de ernst van de schade aan de hersenen en organen hangen samen met het tijdstip van de alcoholblootstelling tijdens de zwangerschap. Lees meer in de Bijlage Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap

Ook wanneer een moeder alcohol gebruikt voorafgaand aan de bevruchting (conceptie) kan gevolgen hebben voor het toekomstige kind. Alcoholgebruik van de vader heeft invloed op de spermakwaliteit en daarmee ook op het toekomstige kind.

FASD is niet erfelijk. Toch kan het alcoholgebruik tijdens deze zwangerschap gevolgen hebben voor de nakomelingen van het blootgestelde ongeboren kind. Dit komt onder andere omdat de aanleg voor alcoholverslaving wel erfelijk bepaald kan zijn.

Kortom: ook de volgende generaties kunnen gevolgen ondervinden.

Vaak gaat het bovendien om meerdere kinderen in een gezin, wanneer het alcoholgebruik van de moeder een chronisch probleem is.

Wist u dat?.....…dat FASD een aangeboren aandoening is die door goede voorlichting over alcoholgebruik in de zwangerschap voorkómen kan worden?

Voor biologische moeders het vaak moeilijk hierover te praten: schuldgevoel kan spelen of schaamte naar de omgeving. Voor deze ‘moedige moeders' is het mogelijk om met andere ouders te praten. Lees meer hierover bij Lotgenotencontact/support in het hoofdstuk Wat kunt u zelf doen?

 Inhoud